Alles over eten

Houdbaarheid van eten: hoe warm is jouw koelkast?

Geschreven door Roelina Dijk.

De meeste mensen weten niet wat de temperatuur in hun koelkast is. Raar toch? Want dat bepaalt de houdbaarheid van je eten. Sommigen denken dat als 'het knopje in de koelkast' op vier staat, de temperatuur dan 4°C is. Maar dat is meestal niet zo.

Temperatuur in de koelkast

Voor een opdracht onderzocht ik de temperatuur van koelkasten bij mensen thuis. Bij 45% van de mensen stond de temperatuur niet goed ingesteld en was de ruimte te warm (boven 7°C). Bij de overige 55% was de temperatuur wel goed.

Houdbaarheidsdatum gekoeld eten

Op gekoelde bederfelijke etenswaren staat altijd een 'ten minste houdbaar tot (tht)-datum'. Dat is de datum van minimale houdbaarheid. Tot die dag garanderen fabrikanten de kwaliteit. Maar dat geldt alleen als je ze bewaart bij een temperatuur van maximaal 7°C. Haalt je koelkast deze temperatuur niet, dan groeien bacteriën sneller en is je eten minder lang goed.

Voorgeschreven temperatuur

Dat je bederfelijke etenswaren 'moet' bewaren bij maximaal 7°C staat zelfs op het etiket. Ergens op de verpakking staat: gekoeld bewaren (max. 7°C). Voor rauw vlees, vis en kip geldt zelfs maximaal 4°C. Dat staat ook op het etiket, samen met de 'te gebruiken tot (tgt)-datum'. Dat is de uiterste consumptiedatum. Daarna is het onveilig om te eten.

Koelkastthermometer

Wil je zeker weten wat de temperatuur van je koelkast is, dan heb je een koelkastthermometer nodig. Even intoetsen bij Google of bestellen bij een huishoudzaak en je hebt hem zo in je handen. Leg hem in je koelkast en laat hem daar liggen. En kijk er dan af en toe eens op. Dan weet je of de temperatuur nog klopt.

Indeling eten in koelkast

Verplaats je thermometer af en toe naar een plank hoger of lager. Dan kun je zien wat de koudste plekken zijn. Goed om daar je rauwe vlees te bewaren. Meestal is dat onderin, net boven de groentelades. Kijk voor de juiste indeling op het plaatje van het Voedingscentrum.
indeling koelkast, plan-point.nl
Ideale indeling van etenswaren in de koelkast (bron: Voedingscentrum)

3 tips om je koelkast koud te houden:

1. Zet je koelkast een standje kouder als je net een tas vol boodschappen hebt gehaald. Anders duurt het langer voordat de temperatuur in de koelkast weer goed is.
2. Zet geen warm eten in je koelkast. Laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Zet producten na gebruik snel weer in de koelkast. Dat scheelt onnodig afkoelen als je het terugzet.

 

  • Het is de grootste onzin om je koelkast een standje kouder te zetten als je er een groote voorraad (een tas vol boodschappen) in je koelkast zet De tempratuur gaat inderdaad omhoog maar de tijd om weer bij te komen tot de juiste temp (bijvoorbeeld 5 grade) blijft het zelfde dus eigenlijk blijft nu je koelkast langer draaien om op 4 graden te komen Het is dus verstandiger om de temp van je koelkast voor je boodschappen gaat doen een standje lager te zetten dan is de gewenste temp berijkt als je terug komt en zakt de temp niet zo ver terug
  • Een bijkomende tip: gebruik wanneer je boodschappen doet ook zoveel mogelijk een koeltas. Dan blijft alles fris en moet je koelkast minder bijkoelen om alles op de juiste temperatuur te houden.
Roelina Dijk

Roelina Dijk

Roelina Dijk is voedingsdeskundige. Levensmiddelentechnoloog om precies te zijn. Gespecialiseerd in de microbiologie. Samen met haar zus heeft ze de website: De Dames Dijk, weten alles over eten. Daar delen ze hun kennis over eten met jou. Schrijf je in voor hun gratis email abonnement.