Alles over eten

Leuke feitjes en tips over de tomaat + een stoofpot recept

Geschreven door Irma Meijer.

Eindelijk probeert de zon langzaam de weg terug te vinden na een lange winterperiode. De tijd is aangebroken om de tuin weer op te gaan knappen. Ook is dit het moment om zaadjes te planten, om in de zomer de planten in bloei te hebben staan. Heb je er al eens aan gedacht om zelf groenten te kweken? Onder andere tomaten zijn ideaal om te kweken. Tomatenplantjes zijn sterk, geven veel vruchten af en zijn zelfs geschikt op een klein balkon.


Gezond

Daarnaast zijn er meer redenen om voor de tomaat te kiezen. De tomaat is namelijk de ideale vrucht als het gaat om gezonde voeding. Een tomaat bevat weinig calorieën en zit barstensvol vitamines en antioxidanten. De tomaat is daarom een verantwoord tussendoortje, maar ook eenvoudig bruikbaar in salades, soepen en sauzen!

In alle kleuren, soorten en maten

Er zijn heel veel soorten tomaten. De meest bekende zijn de normale ronde Hollandse tomaat en de kleine cherry (kers) tomaatjes. Ook de vleestomaten zijn bij veel mensen wel bekend. Als je echter op zoek bent naar tomaten met een vollere smaak, probeer dan eens trostomaten, die (je raadt het al) aan een tros verkocht worden of de meer langwerpige pomodori- of pruimtomaten. En wist je dat er ook tomatensoorten bestaan in diverse andere kleuren, zoals wit, geel, oranje, groen en zelfs gestreept? Dat staat nog eens verrassend op tafel!.

Zoals gezegd zijn tomaten een gezond tussendoortje, dat je prima rauw kunt eten. 100 Gram tomaten bevatten slechts 23 calorieën. Daarnaast kun je tomaten koken, grillen, bakken, vullen (met bv. Gehakt of kaas) of er een soep of saus van maken.

Tomaten ontvellen? Zo doe je dat

Wil je geen tomatenvelletjes in de soep of saus, ontvel de tomaten dan. Breng water aan de kook, snijd met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de tomaat en leg ze in het kokende water. Zodra het velletje begint te rimpelen, haal je de tomaten met een lepel uit het kokende water en laat je de tomaten 'schrikken' onder de koude kraan. Laat ze even afkoelen, zodat je je vingers niet verbrandt en verwijder het velletje. Om te voorkomen dat de saus erg waterig wordt, kun je vervolgens ook nog het sap en de pitjes uit de tomaat verwijderen.

Een tomatenplant geeft al voldoende vruchten om lekker mee te koken. Er is dus van alles mogelijk met een tomaat. Hier een lekker recept voor een Kip Stoofpotje met tomaten.

Kip stoofpotje met tomaten (4 personen)

Ingrediënten:
1 el olijfolie
8 kip drumsticks, zonder vel
50 g Spaanse chorizoworst en / of 50 g gerookte spekjes
2 uien, gesnipperd
2 paprika's in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, geperst
750 g trostomaten in stukken
1 pakje tomatenpuree
100 ml witte wijn
200 ml water
2 laurierblaadjes
1 bouillonblokje
evt. peper en zout

Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een pan en bak de kip in 4 minuten rondom bruin.
- Snijd de chorizo in blokjes.
- Neem de kip uit de pan en bak de chorizo en de spekjes ongeveer 3 minuten in dezelfde pan.
- Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee.
- Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de wijn, het bouillonblokje, het water, de laurierblaadjes toe.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Leg de kip terug in de pan en laat alles op een laag vuur in ongeveer 30 minuten gaar worden (deksel op de pan).

Lekker met zilvervliesrijst en broccoli.

Tips:

  • Neem er (volkoren) stokbrood bij, in plaats van de rijst.
  • De overgebleven saus kan de volgende dag bij het brood worden gegeten.
  • De saus kun je invriezen.
  • Vervang eens de kip door gehaktballetjes.

Eet smakelijk!

Irma Meijer

Irma Meijer

Irma Meijer werkt als Gewichtsconsulente bij Lekker op Gewicht in de regio Eindhoven Zuid / Veldhoven. In haar werk maakt ze gebruik van de methode 'Gewoonetendieet' van Ammerlaan Praktijk.