Gewoon eten met de paasdagen!

Geschreven door Irma Meijer.

Carnaval is al weer enkele weken voorbij en langzaam kunnen we weer aftellen naar de paasdagen. De eitjes en versieringen liggen al weer tijden in de winkel en binnenkort is het weer tijd om afspraken te maken, wie wanneer en waar paaseieren mag zoeken. Best lastig, deze dagen, als je overal met al dat lekkers wordt geconfronteerd.

Hoe overleef je de paasdagen, zonder al te veel aan te komen?

Na de zomervakantie heb ik een artikel geschreven hier op de site, om je te helpen bij het inplannen van je maaltijden. Toen adviseerde ik om iedere dag 5 à 6 eetmomenten in te plannen. Ook tijdens de paasdagen is het verstandig om dit advies aan te blijven houden. De vraag is echter: 'hoe doe je dit?'

De paasdagen zijn immers voor veel mensen ook familiedagen. Gezellig met z'n allen brunchen, lunchen, dineren. En daar wordt, net als rond de kerstdagen, door de supermarkten enthousiast op in gesprongen, door dit steeds meer te promoten met allerlei lekkernijen, die op tafel "moeten" komen. En automatisch denken veel mensen dan ook: 'hoe overleef ik de paasdagen, zonder al te veel aan te komen?'

Het antwoord is ook nu weer: PLANNEN

Lekker en gezond eten wil niet zeggen, dat je niets lekkers mag

Bij een gewoon eetpatroon is er ruimte voor tussendoortjes. En normaal gesproken is het verstandig om er op te letten, dat deze tussendoortjes voeding zijn, in plaats van vulling, zoals snoep, koek en chips. Maar als je even vooraf nadenkt over hoe je dag er uit gaat zien, is het best mogelijk om ruimte in te bouwen voor een keertje 'vulling', oftewel een paar chocolade eitjes!

Een gezond eetpatroon bestaat in Nederland bij de meeste mensen uit 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd) en daarnaast 2 of 3 tussendoortjes. Slaap je tijdens de paasdagen uit en besluit je te brunchen, dan kun je het ochtendtussendoortje laten vervallen.

Op de momenten dat je eet, kun je kiezen voor gezonde varianten. Het belangrijkste is echter, dat je goed blijft kauwen en er voor zorgt, dat je niet meer eet dan je nodig hebt.

Volkorenmeel, spelt of zuurdesembrood

Voor de broodliefhebbers zijn er talloze broodvarianten, die geserveerd kunnen worden. Kies wel voor een basis van volkorenmeel, spelt of zuurdesembrood. Dit kan worden belegd met diverse soorten magere vleeswaren en kaas. Kook voor iedereen lekker een eitje en voeg een verse fruitsalade toe aan de maaltijd. Bij een brunch of lunch kun je ook prima een salade serveren! En dat geldt natuurlijk ook bij de avondmaaltijd of bij het gourmetten. Kies voor mager vlees, zorg voor voldoende rauwkost en kies rode sauzen in plaats van zogenaamde witte sauzen.

Luister naar je lichaam

Het grootste gevaar bij dit soort gelegenheden is dat men meer eet, dan nodig. Dus luister naar je lichaam en blijf niet dooreten, omdat het zo lekker is. Als je op deze manier op een relatief gezonde manier je maaltijden inplant, kun je gerust lekker een paar chocolade eitjes eten. Maar ook hier is de kunst: stop op tijd en overeet jezelf niet!

En welke keus maak je dan? Misschien dat dit overzicht je kan helpen:

Producten   Calorieën
Paaseitje (8 gram) witte / melk chocolade     45
Paaseitje pure chocolade (8 gram)   40
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) (8 gram) - 37 kcal   37
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) (8 gram) - 52 kcal   52
Paaseieren melkchocolade (50 gram)- 270 kcal   270
Middelgroot figuur melkchocolade (150 gram) 800 kcal   800
Groot figuur melkchocolade (200 gram) - 1100 kcal   1100
Palmpaashaantjes (50 gram) - 148 kcal   148
Paasstol (1 snee, 55 gram) - 167 kcal   167
Gekookt ei   75
Gebakken ei   110
Gevuld ei traditioneel (met mayonaise)   210
Gevuld ei met zure room en ketchup   95
Roerei van 2 eieren   200
Uitsmijter ham / kaas met 2 eieren   580

 

Irma Meijer

Irma Meijer

Irma Meijer werkt als Gewichtsconsulente bij Lekker op Gewicht in de regio Eindhoven Zuid / Veldhoven. In haar werk maakt ze gebruik van de methode 'Gewoonetendieet' van Ammerlaan Praktijk.