Interviews

Interview met de schrijfster van 'Op rolletjes'

Wie: Zamarra Kok, opruimdeskundige (of zoals de Volkskrant het zo mooi verwoordde: ordekoningin).

Wat: Ik streef ernaar het leven voor iedereen wat makkelijker te maken. Daarom schrijf ik heerlijk praktische boeken over organizing en huishoudmanagement, zoals ‘de organizing agenda’, het ‘Handboek voor je huis’, ‘Opgeruimd!’ en ‘Op Rolletjes’. Naast mijn boeken schrijf ik sinds 2006 een organizingrubriek in het blad 101 woonideeen en een schoonmaakrubriek in Allerhande. Daarnaast werk ik als opruimcoach, ben ik regelmatig als deskundige te zien op televisie, geef ik workshops en trainingen aan particulieren en bedrijven en ben ambassadrice van de Nederlandse Vereniging voor Professional Organizers.

Waar: Ik werk veel thuis, vanuit onze –uiteraard goed georganiseerde- woonark in Amsterdam Oud-Zuid.

Slimme huishoudtips?

 • Leg voor je spetterende vis gaat bakken aluminiumfolie over het fornuis (met uitsparingen voor de pitten). Na het koken folie weghalen… en klaar ben je.
 • Koop sokken in maximaal drie kleuren (bijvoorbeeld wit, blauw en zwart) Als je alle sokken van hetzelfde merk koopt, hoef je niet steeds paren bijeen te zoeken.
 • Kies voor alle handdoeken in dezelfde kleur, dan kun je ze samen wassen.

In het huishouden mag beslist niet ontbreken?
Routine! Noem het ritme, als je routine een vervelend woord vindt, maar het komt er op neer dat je steeds op dezelfde dag dezelfde (huishoudelijke) klussen doet. Dat gaat heel makkelijk als je een schoonmaakschema voor wekelijkse en incidentele klussen te maakt. Daarbij is het praktisch om je taken te clusteren, door bijvoorbeeld de hele bovenverdieping ineens te stofzuigen. Dat kost je minder tijd dan dat je eerst de slaapkamer zuigt, dan de badkamer schoonmaakt en vervolgens de kinderkamer schoonmaakt.
Een vast ritme zorgt er voor dat je niet meer over de huishouding hoeft na te denken en dat je de klussen die je niet zo vaak hoeft te doen (ramen zemen, koelkast schoonmaken) niet kunt vergeten. Daarbij is het lekker duidelijk voor de rest van het gezin. Maandag is bij ons wasdag, dus op zondagavond je kleren in de was gooien!

Handige huishoud must-haves?

 • De sokkenklem die je sokken in de was bij elkaar houdt (www.sockstar.nl) Nooit meer eenzame sokken in de was.
 • Het 101 boodschappenblok, waar je alle boodschappen op kunt afvinken. Hoef je zelf geen lijstjes meer te maken (www.gezinnig.nl).
 • Voor mensen met een hond of kinderen: koop een zuig-en dweilrobotje (www.roomba.nl). Deze zuigt als je op je werk bent zelfstandig de vloer, maakt hem vervolgens vochtig, poetst het vuil los met een roterende borstel, zuigt daarna het vuile water op en droogt de vloer. En keert zelf weer terug naar het basisstation, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je er bij thuiskomst over struikelt.

Je huishouden loopt op rolletjes omdat...?
Bij ons loopt het op rolletjes omdat we een ijzersterke routine hebben. We werken beiden vier dagen en de taken zijn helder verdeeld. Mijn man brengt en haalt de kinderen en doet het onderhoud van woonark en auto, ik regel de huishouding. Ik was op vaste dagen, doe boodschappen op vaste dagen en we koken in het weekend enorme pannen eten. Zo hebben we iedere dag een heerlijke zelfgemaakte maaltijd zonder te hoeven stressen rond spitsuur. Doordat ik thuis werk kan ik overdag tussendoor kleine klusjes doen (vaatwasser inruimen, wasje draaien). Het grootste deel van de huishoudelijke klussen heb ik overigens uitbesteed aan onze hulp. Zonder haar zou een groot deel van mijn weekend op gaan aan poetsen.

De rotklusjes zijn?
Was vouwen. Ik draai gemiddeld tien wassen in de week en moet dan al die minikleertjes van mijn kinderen (drie en een jaar oud) vouwen. Eerlijk waar, ik zeem nog liever de ramen. Daarom heb ik dit rotklusje lekker uitbesteed aan mijn huishoudelijke hulp. Ik draai en droog de wassen op maandag en donderdag, zij mag ze vouwen en strijken op dinsdag en vrijdag. Ik ben erg voor uitbesteden van klusjes waar je echt een hekel aan hebt.

Wat staat er in de boekenkast?
Natuurlijk mijn eigen boeken. Ik spiek nog wel eens in mijn schoonmaakboek 'Lekker schoon'! als ik een lastige vlek in mijn kleding heb. Daarnaast veel Amerikaanse titels, zoals ‘How to cheat at cleaning’ van Jeff Breedenberg, ‘How to become an organized parent’ van Christina Tinglof en ‘Slow’ van Carl Honore (geweldig boek over genieten van het leven). Literatuur leen ik wegens chronisch ruimtegebrek bij de bibliotheek.

Tijdsbesparende trucs?

 • Clusteren van klusjes: boodschappen doen combineren met lege flessen wegbrengen en stomerijgoed ophalen.
 • Gebruik een hoge druk stoomoven. Het ding kan in een keer tien baby flessensteriliseren, aardappels koken in 7 minuten, worteltjes in 3 minuten en sappig draadjesvlees in 45 minuten. En het fijne is: het kan niet mislukken!
 • Niet op je knieën de hele kamer door maar met een vloerwisser al die kleine stukjes kinderspeelgoed op een grote hoop vegen.

Wat zijn je favoriete sites?

 • www.gezinnig.nl: een site vol zinvolle producten en inspiratie om de boel thuis lekkerder te laten draaien.
 • www.coach2day.nl: gratis online coaching op het gebied van organizing, werk, relatie, kinderen, seks of image.
 • www.zenzenmama.caramba-online.nl: workshops die je helpen om (vaker) een ontspannen moeder te zijn en te genieten van het moederschap en de keuzes die je maakt.

Wat staat er in de planning?
WORKSHOP ‘OP ROLLETJES’: Doe je vier keer per week boodschappen omdat je altijd iets vergeet? Heb je het gevoel dat het huishouden iets is wat je overkomt? Heb je geen tijd om lekker en vers te koken? Tijdens de workshop ‘ Op Rolletjes’ leer ik je om alles beter te organiseren, zodat je niet voortdurend achter de feiten aanloopt. Leer effectief omgaan met je tijd en ontdek tijdbesparende oplossingen voor soppen & ruimen, boodschappen doen, koken en administratie. Zodat je meer tijd overhoudt voor dingen die je echt leuk vindt.

op rolletjesOp Rolletjes - Huishoudmanagement voor iedereen
Op Rolletjes is voor iedereen die op zichzelf woont en een huishouden runt. Door de herkenbare ervaringsverhalen en de praktische informatie is Op Rolletjes een openbaring voor zowel mensen met een eenpersoonshuishouden als voor (grote) gezinnen.

Meer weten over Zamarra Kok, een workshop volgen of haar boeken bestellen?: zie www.zamarra.nl