Al gaan mijn kinderen nog niet eens naar school, van veel mensen om me heen hoor ik dat het een enorme verandering is als je kind 18 wordt. Zo ook van mijn collega Marion Weijers. Zij schrijft over haar zoon die bijna 18 wordt: Vandaag lag er een brief van de Belastingdienst op de deurmat, gericht aan mijn zoon: ‘Beste 17-jarige’. Het onderwerp luidde: ‘Regel je financiële zaken’. Mijn zoon las de brief en reageerde slechts met: “Ha, gratis geld!”

Toen ik de brief ook las, begreep ik wat hij bedoelde. Volgens de brief kun je ongeveer 1000 euro aan zorgtoeslag krijgen, kun je geld terugvragen bij de Belastingdienst als je een (vakantie)baantje hebt, kun je studiefinanciering krijgen, korting op reizen en een tegemoetkoming van DUO als je 18 jaar bent en nog op de middelbare school zit…

LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN?
Voor jongeren die bijna 18 worden, is dit allemaal goed en belangrijk om te weten. Want eerlijk is eerlijk: met 18 jaar is je kind voor de Nederlandse wet volwassen! Maar de Belastingdienst vergeet dat “Leuker kunnen we het niet maken” niet altijd opgaat. Wat ik bijvoorbeeld mis, is een brief aan de ouders. Wat betekent het voor ouders als je kind 18 jaar wordt? Je krijgt immers geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Het kan invloed hebben op de hoogte van je huur- of zorgtoeslag. Je kind kan het spaargeld wat je op zijn naam hebt gespaard, opnemen zonder jouw toestemming en verbrassen, terwijl het bedoeld is voor zijn studie!

DE LUSTEN ÉN DE LASTEN
Wat ik ook mis, zijn – naast de leuke inkomsten- , de verplichtingen van een 18-jarige. Hij moet bijvoorbeeld zelf zijn zorgverzekering aanvragen. Maar wanneer? En je moet een DigiD aanvragen, zodat hij kan inloggen in de ‘mijn-omgeving’ op websites zoals duo.nl, toeslagen.nl en mijn.overheid.nl. Als je dit via je eigen email doet, krijg je een melding als er een nieuw bericht klaar staat. Het klinkt allemaal zo simpel.

Misschien is het beroepsdeformatie, maar ik zie toch een paar beren op de weg. Wat als hij zijn zorgverzekering niet betaalt? Te veel toeslagen ontvangt? Te veel gaat lenen bij DUO? Natuurlijk ben je daar als ouder niet meer verantwoordelijk voor, maar tóch wil je je kind behoeden voor het maken van grote fouten.

Ik weet dat mijn kind mijn vertrouwen verdient. Tot nu toe heeft hij laten zien dat hij het kan. Wat maakt het voor mij dan zo lastig? Misschien omdat hij straks, als hij op zichzelf gaat wonen, uit mijn gezichtsveld (lees: mijn invloedzone…) is verdwenen.

Mijn zoon is er klaar voor. Hij wil de uitdaging van volwassenheid en zelfstandigheid aangaan. Mijn taak zit erop. Hoewel… bij financiële zelfredzaamheid hoort ook, dat als je iets alleen niet lukt (het aanvragen van een lening of hypotheek bijvoorbeeld), je weet waar je terecht kunt voor hulp en advies. En ik hoop dat hij ook daarvoor de weg naar zijn moeder weet (terug) te vinden.

VOOR BOVEN DE 18
We horen het dus vaak: Wat kost het om op jezelf te wonen? Hoe zit het met je zorgverzekering en het eigen risico? Wat betekent het als je incassokosten moet betalen? Wie ontvangt de kinderalimentatie vanaf de 18de? En wat moet ik regelen met de Belastingdienst? Antwoorden daarop geven we in onze nieuwe uitgave ‘Voor boven de 18’.

Bijna 18! Regel je financiële zaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.