Een huishouden met kinderen is altijd in beweging. Alle gezinsleden hebben hun bezigheden en activiteiten. Hoe houd je het overzicht en hoe houd je het opgeruimd? Goede structuren en opruimgewoontes kunnen veel stress voorkomen. Door bewust om te gaan met alles wat er zich binnen het gezin afspeelt krijgen ouders weer lucht en kinderen de ruimte.

TIPS VOOR JONGERE KINDEREN

1. Vaste plek
Maak opruimen makkelijk door speelgoed op soort te sorteren en in een passende mand/bak of doos te doen. Plak een plaatje, foto of label op de doos zodat alle huisgenoten, maar ook bijv. de oppas weet waar de spullen horen.

2. Opruimspel
Houd opruimen leuk! Doe eens een opruimspel met je kind. Kies allebei een categorie (bijv. auto’s en blokken) en kijk wie het eerste zijn categorie heeft opgeruimd. Of doe samen een race tegen de klok: zet de kook wekker op 7 min. en probeer samen binnen de tijd alles op te ruimen.

3. Jassen, tassen en schoenen
Last van slingerende tassen, jassen en schoenen? Geef ieder kind een eigen plek met haken voor jas en tas en een rekje voor schoenen. Als ze door de bijkeuken of achterdeur naar binnen komen kijk dan of daar een kinderplek kan komen. Het ophangen en wegzetten kost je kind geen moeite, alleen de gewoonte kweken vraagt van jou als ouder wel een paar weken consequente aandacht.

4. Vriendjes
Komen er vriendjes spelen? Maak vooraf afspraken over opruimen om te voorkomen dat (jij of) je kind het later alleen moet doen. Vaak wordt er pas over opruimen nagedacht als het vriendje al wordt opgehaald of naar huis moet. Geef tijdig aan dat het tijd is om samen op te ruimen.

5. Knutsels
Kies een expositieplek voor hun knutsels en tekeningen. Door het te beperken tot bijv. een prikbord en een plank voorkom je dat je huis overspoeld wordt met alle kunstwerken van je kind. Als er een bij komt moet er ook een weg. Als je alles bewaart is het raadzaam om 1x per jaar de mooiste exemplaren te selecteren en de rest weg te doen of als inpakpapier te gebruiken. Maak bijv. van grote 3D werkstukken een foto en spreek af dat het origineel weggaat.

TIPS VOOR OUDERE KINDEREN

1. Sleutels
Altijd sleutels of biebpasjes kwijt? Geef ieder gezinslid een eigen laatje of bakje of hang sleutelbossen aan een magneetstrip aan de muur. Spreek af dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor deze zaken en wees niet de redder in nood als je kind iets kwijt is.

2 Kamer opruimen
Vindt je kind van 8+ het nog lastig om zelf zijn/haar kamer op te ruimen? Maak samen een afstreeplijstje zodat de klus overzichtelijker wordt. Steeds een taakje wegstrepen is stimulerend en motiverend.

3. Gezinsoverleg
Ouders en kinderen hebben het druk. Kinderen hebben school, hobby’s, sport en ouders hebben ook hun werk en sociale contacten. Met oudere kinderen is regelmatig gezinsoverleg nuttig. Je kunt met elkaar afstemmen en vooruit kijken. Welke belangrijke punten staan er op de agenda? Het is voor alle partijen prettig om van elkaar te weten of er bijv. toetsen, spreekbeurten, afspraken of feestjes aankomen.

4. Roosters en lijsten
Verzamel alle telefoonnummers en adreslijsten van school en andere bezigheden in een map. Stop alle roosters en overzichten (print ook de digitale versies) bij elkaar en neem de belangrijkste data over in de Homeplanner.

5. Klusjes
Het is heel goed voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen als kinderen naast de zorg voor hun eigen zaken (bijvoorbeeld gymspullen meenemen en biebboeken terugbrengen) ook een extra klusje in huis moeten doen. Zo draagt ieder gezinslid zijn steentje bij en bouw je aan hun zelfstandigheid. Maak bijv. een lijst met regelmatig terugkerende taken en laat je kind kiezen (plantjes water geven, tafel dekken, brood halen, oud papier wegbrengen, enz.). Zet de taken bij de klusjes in de homeplanner waarop hij/zij kan aangeven of het gebeurd is.

5+5 keer slim geregeld met kinderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.