Kerstdagen? Moet ik daar nu al aan denken? Sinterklaas is net geweest! Ik hoor het je denken… Prima hoor, dan ren je eind december net als de rest van Nederland met rode konen van de stress door de stad. Blijkt het cadeautje voor je zoon een levertijd van drie weken te hebben, maken alle kerstlampjes kortsluiting op kerstavond (winkels dicht natuurlijk) en krijgt de familie de kerstkaarten half januari in de bus. Of je bereid je een beetje voor op kerst!
Tip 1: Maak een checklist
Maak een lijst van alles- maar dan ook alles- wat je nog moet doen voor de kerst. Inclusief dat ene klusje dat je steeds vergeet, zoals het uitmesten van de logeerkamer voor de gasten. Stel zo min mogelijk uit, je zult zien dat je (op het halen van een kerstboom en boodschappen na) al heel veel nu kunt voorbereiden en regelen. Download mijn handige Decemberchecklist hier en begin vandaag nog!
Tip 2: Organiseer alles in een map
Pak een multomap met tabbladen en en maak een “kerstdossier”. Doe de checklist voorin en gebruik insteekhoesjes om alles te bewaren: je recepten, bijbehorende boodschappenlijsten, folders met leuke cadeau-ideetjes, een mapje voor bonnetjes (want er moet natuurlijk altijd wel iets geruild worden) en printjes van cadeautjes die je via internet hebt besteld. Fijn, alles op één plek.
Tip 3: Stel een behapbaar menu samen
Kerstdiners veroorzaken vaak de meeste stress. Zal de soufflé niet inzakken, is dat lamsvlees wel gaar? Experimenteren tijdens de kerstdagen is niet handig, zorg dat je alle gerechten minsten één keer eerder gemaakt hebt, zodat je weet wat je te wachten staat. Vul het diner aan met bijgerechten die je makkelijk van te voren kunt maken, zodat je je op de avond zelf niet op drie dingen tegelijk hoeft te letten. Om wijnflaters te voorkomen, neem je kerstmenu mee naar de wijnhandel voor advies.
Tip 4: Koop in bulk
Natuurlijk wil je je kinderen en familie verrassen met een persoonlijk cadeautje. Begin daar nu mee! Heb je een cadeautje gevonden dat altijd een succes is? Koop er meteen een paar extra – ideaal voor onverwachte gasten of een leuke kerstborrel. Voor anderen (je huishoudelijke hulp, de juf) mag het best wat makkelijker; bijvoorbeeld een cadeaubon van een parfumerie, een mooie fles wijn of een lekker flesje olijfolie.
Tip 5: Bestel op tijd
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Online kun je tegenwoordig bijna alles bestellen. Begin nú en je hebt alles ruim op tijd in huis. Mocht het tegenvallen, dan kun je het zonder stress terugsturen. Bonuspunt: je vermijdt de overvolle winkelstraten en die eindeloze rijen bij de kassa.
Tip 6: Bewaak je agenda als een leeuw
Normaal is je tijd natuurlijk al goud waard, maar in december is het helemaal waardevol. Wees je eigen strenge secretaresse en bewaak je agenda nu al als een leeuw. Als je een goede planning maakt hoef je niet op het laatste moment nog de stad in voor noodaankopen. Zo kun je ook nog een beetje genieten van de kerstsfeer. Plan in december minstens één weekend vrij om iets leuks te doen. Zoals een lekkere bos- of strandwandeling of een boottochtje gewapend met dekens en warme chocomelk. Kijk een classic kerstfilm, of doe gewoon helemaal niks. Je verdient het.
Tip 7: Altijd klaar voor een feestje
Leg een tas met een feestoutfit, hoge hakken en sieraden in de auto. Voor heren: een jasje en dasje in jullie geval. En laat alsjeblieft die melige das met dansende rendieren thuis! Als je wat laat bent voor de zoveelste kerstborrel kun je je nu op ieder moment omkleden zonder eerst langs huis te hoeven.
Tip 8: Delegeren kun je leren
Trek in december niet te veel taken naar je toe. Je hoeft echt niet alles zelf te doen! Delegeer zo veel mogelijk en bedenk wat je goed kunt voorbereiden. Laat de kinderen postzegels plakken op de kaarten, vraag de gasten het voor- en nagerecht mee te nemen zodat jij je alleen op het hoofdgerecht hoeft te concentreren. Is nog leuker ook. Door taken te verdelen, houd je tijd over om zelf te genieten.
Tip 9: Gun jezelf wat gemak
December is al druk genoeg, dus gun jezelf wat luxe en gemak. Laat je boodschappen en kerstboom thuis bezorgen en maak gebruik van kant-en-klare oplossingen. Denk aan een prachtige kersttaart van de bakker, een luxe borrelplank van de kaaswinkel of een gourmetpakket van de supermarkt. Veel winkels bieden zelfs complete kerstmaaltijden aan, inclusief voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Geen uren in de keuken, maar wel genieten van een feestelijk diner – met minimale inspanning.
Tip 10: Het hoeft niet perfect
De grootste bron van kerststress? Hooggespannen verwachtingen. Laat dat los. Wees niet te streng voor jezelf: het hoeft niet perfect te zijn. Probeer niet iedereen te plezieren en plan voldoende vrije tijd voor jezelf in. Niemand kijkt volgend jaar terug en denkt: “Oh, die aardappeltjes waren niet helemaal Instagram-perfect.” Wél onthouden ze of jij zelf ook hebt genoten.
Geniet van een stressvrije kerst
Met een beetje voorbereiding en slimme planning kan kerst dit jaar een stuk relaxter worden. Geen last-minute cadeaustress, geen keukenchaos, en vooral: meer tijd om te genieten met de mensen die je liefhebt. Het geheim? Begin vandaag!
Download mijn gratis Decemberchecklist hier en bereid je stap voor stap voor. Blok tijd in je agenda en laat dingen los die niet perfect hoeven te zijn. Zo heb je straks alles onder controle en kun je écht genieten van de feestdagen.