Gezond eten hoeft niet duur en onmogelijk te zijn. Als je de juiste ingrediënten kiest, eet je simpele en smaakvolle gerechten die snel klaar zijn. Het belangrijkste is dat je kiest voor groenten, fruit en vlees uit het seizoen en de streek waar je woont. Zo betaal je weinig transportkosten, heeft het eten de meeste smaak en heb je minder (dure) smaakmakers nodig en eet je producten met weinig toevoegingen! Echt eten dus, rechtstreeks uit de natuur.
Eten moet
Eten is een belangrijk onderdeel van je leven. Als je niet eet, ga je op een gegeven moment dood door ondervoeding. En als je dan toch moet eten, kun je maar beter zorgen dat het goed smaakt! Tegenwoordig kun je het hele jaar door bijna alles kopen wat je wilt. Er lijken helemaal geen seizoenen meer te zijn.
Groente en fruit hebben daardoor lang niet altijd even veel smaak. Dit komt doordat het meteen wordt ingevroren na de oogst en zo het hele jaar door bruikbaar is. Hierdoor neemt de smaak af en ga je smaakmakers gebruiken om het eten op smaak te brengen. Bijvoorbeeld de welbekende pakjes van Knorr en Unox, omdat het lijkt alsof maaltijden hiermee sneller klaar zijn. Maar de tijd die je nodig hebt om een maaltijd uit een pakje te maken is vaak niet korter dan een zelfgemaakte maaltijd en zeker niet goedkoper.
De 4 voordelen van natuurlijk eten op een rijtje:
1. Het is niet duurder
Ik krijg vaak te horen dat deze manier van eten veel te duur is. Maar dat is absoluut niet het geval. Juist doordat je ingrediënten koopt die meer smaak hebben, heb je minder smaakmakers nodig en is het goedkoper of net zo duur als eten wat je uit een pakje koopt. Groenten die niet in het oogstseizoen verkocht worden, zijn ook veel duurder dan seizoensgroenten. Door wat vaker vlees of vis uit je menu te laten kun je veel besparen. Dit zijn namelijk de ingrediënten die een maaltijd onnodig duur maken. Kies liever twee keer per week voor goed vlees in plaats van 7 x vlees van de supermarkt.
2. Het kost niet meer tijd
Zelf eten maken kost net zoveel tijd als eten klaarmaken dat uit een pakje komt. Als je het niet gewend bent met verse producten te werken, zul je tijd kwijt zijn met het zoeken van de juiste winkels en de juiste ingrediënten, maar zodra je je erin gaat verdiepen gaat er een wereld voor je open. En dan zul je ontdekken dat koken helemaal niet veel tijd hoeft te kosten.
3. Meer smaak met minder ingrediënten
Groenten die meteen na de oogst worden verkocht behouden de smaak beter, daarom heb je minder smaakmakers nodig om het eten op smaak te brengen.
4. Minder belasting voor het milieu
Eten uit eigen omgeving maakt minder transportkilometers, wat sowieso beter is voor het milieu. Ook het feit dat je meer groenten en fruit eet, betekent minder uitstoot van CO2, want het eten van een kilo vlees staat gelijk aan een CO2-uitstoot van een autorit van 50 kilometer.
Gooi zo min mogelijk weg
Om geld te besparen kun je ook goed gebruik maken van restjes. Lang niet iedereen weet precies hoeveel te maken en houdt vaak wat over. Dit kun je gemakkelijk invriezen (zodat je op een dag dat je geen tijd hebt om te koken snel iets uit de vriezer kunt pakken) of je maakt er de volgende dag iets anders mee. Met overgebleven spinazie maak je bijvoorbeeld een heerlijke smoothie (met wat vers fruit er door heen is het een heerlijk en super gezond drankje), met oud brood maak je broodtaart (een heerlijke traktatie in het weekend of lekker om mee te nemen als tussendoortje tijdens je werk of op school).
Experimenteer!
Het leukste van gezond koken is dat je van alles kunt uitproberen. In je eigen keuken ben jij de baas en bepaal jij wat op tafel komt. Koop eens een keer iets anders dan wat je normaal gesproken koopt, ga eens naar een andere winkel en kijk wat er echt uit het seizoen komt èn uit je eigen omgeving (hoe groot die is bepaal je natuurlijk zelf, je kunt de grens trekken bij het land, de provincie of zelfs je eigen gemeente). Geef jezelf een weekthema mee, eet een week lang alleen maar uit het seizoen, een week lang zet je elke dag fruit op het menu, de andere week eet je vegetarisch.