Heerlijk, zo’n huis vol kinderen. Allemaal lekker aan het spelen met de Lego, de Duplo, de Kapla, stiften, poppen, strijkkralen, Playmobil, plastic boerderijdieren, Little people.Nou ja, snapt ‘m wel he? Al die troep (pardon, al dat speelgoed) is soms om gek van te worden, zeker als jouw kinderen niet zo van het opruimige soort zijn. (En die kans is groot want daar bestaan er maar heel weinig van).
Je kunt je kinderen natuurlijk omkopen of dreigen met straf maar daar wordt het natuurlijk niet echt gezelliger van en je kinderen krijgen er alleen maar een grotere hekel aan opruimen door. Daarom hier wat tips die kunnen helpen.
Ruim samen op
Samen opruimen is veel gezelliger dan alleen en als je tussen het opruimen door ook nog even gezellig kletst heb je meteen een goed contactmomentje erbij. Vroeger vonden de beste gesprekken plaats tijdens de afwas; het praat nu eenmaal veel makkelijker voor een kind als jullie samen wat doen.
Daarbij leren kinderen op deze manier dat het heel normaal is om samen dingen aan te pakken en dat is weer heel handig als de vaatwasser uitgeruimd moet worden.
Maak gebruik van intrinsieke motivatie
Er zijn tal van onderzoeken waaruit blijkt dat mensen door externe beloningen juist minder gemotiveerd raken om iets te doen. Dus je kind zover krijgen dat hij z’n speelgoed opruimt door te zeggen dat hij daarna iets leuks mag doen of door het geven van bijvoorbeeld een sticker, werkt op de lange termijn eigenlijk alleen maar averechts.
Eén manier om de intrinsieke motivatie te vergroten is door het opruimen gewoon leuk te maken. Want de meeste kinderen zijn heel gemotiveerd om leuke dingen te doen. Hier wat ideetjes:
-
Gebruik liedjes
Zet een leuk liedje op en maak er een sport van om alles tijdens dat ene liedje opgeruimd te hebben.
-
Maak er een wedstrijdje van
Verdeel ‘t speelgoed bijvoorbeeld in tweeën en laat je kinderen de ene helft doen, terwijl jij de andere helft doet. Of zeg; eens kijken of het jullie lukt om in twee minuten alles opgeruimd te hebben. Laat je kinderen bij dit soort wedstrijdjes altijd samenwerken. Als je ze tegen elkaar laat strijden komt daar alleen maar meer ellende van.
-
Maak er een spelletje van
Maak bijvoorbeeld kleine kaartjes met nummers erop. Je kind komt een kaartje halen en moet het aantal dingetjes opruimen dat erop staat en mag dan pas een nieuw kaartje komen halen. Uiteraard zo snel mogelijk en onder luide aanmoediging van jou.
-
Laat ze zien wat het hun oplevert
Een andere manier om de intrinsieke motivatie te vergroten is door ze inzicht te geven in wat het hun oplevert als t speelgoed goed wordt opgeruimd. Zorg voor fijne bakken waar ze hun speelgoed goed in kunnen sorteren zodat ze alles weer makkelijk kunnen terugvinden en benoem dit als reden waarom het handig is dingen ook weer op te ruimen. (‘Ik word gek van de rotzooi’ is voor de meeste kinderen geen legitieme reden namelijk.)
Geef zelf het ‘goede’ voorbeeld
Wij ouders vinden opruimen vaak ook niet zo leuk. En ik weet niet hoe het met jullie is maar ik moet nog regelmatig op mijn tong bijten om te voorkomen dat ik dingen zeg als ‘ik moet ook altijd jullie troep opruimen’ ‘ik word gek van die rotzooi’ of ‘t lijkt wel of ik de hele dag alles achter jullie kont moet aandragen’. En waarschijnlijk hebben jullie ook wel gemerkt dat kinderen zich daar niet zoveel van aantrekken. Het enige dat je hiermee bereikt is dat de negatieve asocciatie van het opruimen versterkt wordt. Waardoor je kinderen nog minder gemotiveerd zullen zijn.
Ruim af en toe gewoon voor ze op
Er zijn van die momenten dat je weet dat je eigenlijk teveel vraagt van je kind. Omdat ie bijvoorbeeld hartstikke moe is. Of omdat over drie minuten z’n favoriete programma begint en hij daar even niet aan gedacht heeft. Er is niks mis mee om dan af en toe te zeggen ‘Weet je lieverd, ga jij maar lekker, ik ruim t nu wel effe voor je op’ Je hoeft heus niet bang te zijn dat je daar een verwend kind van krijgt. Kinderen doen namelijk wat jij doet, en niet wat je zegt. Zij zien jou iets liefs voor een ander doen en dat is wat ze onthouden. En een volgende keer helpen ze jou (of iemand anders) ook weer makkelijker. Echt waar.
Laat het eens lekker uit de hand lopen
Voer een dag in waarop er niet opgeruimd wordt. Door niemand. Gewoon alles laten slingeren zoveel je maar wilt. Hoe meer troep hoe liever. Laat het maar een beetje uit de hand lopen. Veel kinderen merken dan al snel dat dit eigenlijk helemaal niet zo fijn is en zijn daarna een stuk gemotiveerder om op te ruimen.
Je idee om een spelletje van het opruimproces te maken spreekt me aan! Ik heb een klein kindje, en ik wil niet dat hij in de toekomst een hekel aan opruimen krijgt. Er zijn taken die we niet kunnen doen (dakpannen reinigen), maar er bestaan speciale services voor!