In de herfst en winter kun je volop pompoenen kopen. Veel mensen kopen hem voor Halloween, hollen hem uit en maken eventueel pompoensoep. Maar verder weten veel mensen niet wat je met een pompoen kunt doen en hoe gezond hij is. Dus ik ga jullie iets wijzer maken!
Oorsprong
Pompoenen komen oorspronkelijk uit de regio Midden- en Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren voor Christus werden verbouwd. In Europa werden deze vruchten pas in de 16e eeuw voor het eerst gesignaleerd. Enigszins verrassend is het feit, dat pompoenen familie zijn van de komkommer en meloen. Pompoenen worden dan ook beschouwd als ‘vruchtgroente’.
Gezond
Pompoenen zijn zeker gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels. Vezels zijn onmisbaar bij een goede darmwerking. Verder bevatten ze vitamine C, E, ijzer en calcium. Daarnaast zit er in pompoenen ook betacaroteen, wat goed is voor je ogen en huid.
Kopen en bewaren
Je kunt het hele jaar door wel aan pompoenen komen, maar zoals gezegd, is de bekendste tijd wel de herfst en de winter. Let er bij het kopen op, dat hij stevig aanvoelt, zonder zachte plekken. Als je de pompoen bewaart bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden, kun je hem wel 2 maanden bewaren. Zorg wel, dat hij niet te koud bewaard wordt. In de koelkast kun je een aangesneden pompoen slechts enkele dagen bewaren, als je hem goed afdekt met folie. En net al zoveel andere soorten groenten, kun je het vruchtvlees van pompoenen ook invriezen. Even een paar minuten blancheren, vlug afkoelen en de vriezer in!
Gebruik
Je kunt pompoen op diverse manieren bereiden en verwerken in allerlei producten. Enkele voorbeelden zijn: stomen, in de oven bereiden, frituren en roerbakken. Pompoen kan niet alleen in soepen verwerkt worden, maar ook in bijvoorbeeld een hartige taart en past ook erg goed bij rijstgerechten.
Recept Pompoenlasagne
Ingrediënten
1 kg pompoen
1 ui
1 teentje knoflook
Italiaanse kruiden
olie
1 pak lasagnebladen
300 gram geraspte jonge kaas
bieslook
1 bakje zure room
Bereiding
- Schil en snijd de pompoen in plakjes en kook ze in zout water gaar (5-10 minuten).
- Stamp de pompoen tot moes
- Fruit een gesnipperde ui en de knoflook in een beetje olie
- Roer het ui/knoflook mengsel door de pompoenmoes
- Voeg de Italiaanse kruiden hier aan toe.
- Kook de lasagnebladen volgens de gebruiksaanwijzing.
- Vet de ovenschaal in en begin met vullen: eerst een laag pompoenmoes, dan een laag kaas, dan een laag lasagne.
- Eindig met een laag lasagne.
- Meng de bieslook met de zure room en strijk dit over de bovenste laag lasagne.
- Bak de lasagne in de oven, ongeveer 35-45 minuten op 200 graden
Eet smakelijk!