Op dit moment is het heerlijk weer om buiten bezig te zijn. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dat betekent niet dat je geen klusjes in en om je eigen huis kunt doen. Toch even een frisse neus halen en tegelijkertijd nuttig bezig zijn. Nog een voordeel: nu de sportscholen gesloten zijn kun je vast wel wat extra beweging gebruiken. Al met al genoeg redenen om je tuin of balkon lenteproof te maken.
1. Onkruid verwijderen
Het lentezonnetje laat zich zien, maar het onkruid ook. Je kunt de verspreiding tegengaan door je tegels onkruidvrij te maken. Dat gaat eenvoudig en snel met een harde (onkruid)borstel met steel. Het gaat nog sneller als het onkruid een beetje vochtig is, dus besproei het eerst met een tuinslang. Als je er van tevoren zout over strooit gaat het nóg sneller! Herhaal dit na een paar weken voor optimaal resultaat.
2. Tuinbeelden schoonmaken
Na een lange winter kunnen betonnen tuinbeelden lelijk groen uitgeslagen zijn. Ook daar is een oplossing voor. Kook een pan aardappels en giet het kookwater over het beton. Meteen schrobben met een harde borstel en je beeld is weer als nieuw. Die gekookte aardappels kun je dan weer gebruiken voor het diner. Ook een sopje met Biotex inweekmiddel voor de was kan goed helpen om groene aanslag te verwijderen.
3. Ramen lappen
Alle tijd om de ramen eens echt goed schoon te maken. Een tijdrovend klusje dat je makkelijk voor je uitschuift. Maar het kan gewoon in een kwartiertje gepiept zijn. “Hoe dan?”, denk je nu waarschijnlijk. Met speciale microvezeldoekjes voor ramen. Je maakt het doekje vochtig met water (je hebt geen schoonmaakmiddel nodig), zeemt het raam, en droogt na met de bijbehorende doek. Geen gedoe met emmers klotsend water, trekkers, sponzen, zemen of kranten. En vooral… geen strepen op je ramen.
4. Dakgoot checken
Als je lekkage wil voorkomen moet je de dakgoten op tijd inspecteren en schoonmaken. Misschien een beetje griezelig, maar wel noodzakelijk. Je kunt de goten met een handveger of schepje leeghalen. Zorg dat je een emmer bij de hand hebt om de rotzooi in te gooien. Als je toch bezig bent daarboven, check dan meteen hoe het gesteld is met de waterdichtheid. Zie je vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot, dan wijst dit op problemen die je aan moet pakken.
5. Kliko schoonmaken
De kliko moet je regelmatig schoonmaken, want oef, die kan stinken. Vul een paar emmers met heet water en een dopje allesreiniger en gooi de inhoud in de kliko. Vervolgens ga je de binnenkant schoon borstelen. Met een nieuw sopje maak je de buitenkant schoon. Alles goed geboend? Dan kun je het water weggooien in een straatputje. Spoel je kliko nog wel even na met schoon water. Droog de buitenkant af met een microvezeldoekje en laat de afvalcontainer ondersteboven, met het deksel open, opdrogen. Leg een krant op de bodem en strooi er wat soda overheen. Dit voorkomt nare geurtjes en het afval blijft niet aan de bodem plakken.
Het schoonmaken van je tuin of balkon kun je natuurlijk combineren met het opleuken van je borders of potten. Voor planten hoef je de deur niet uit, die kun je ook gewoon online bestellen. Bij Intratuin.nl, bijvoorbeeld. Laat het zonnetje maar komen!
Heb je zelf nog tips? Ik hoop dat je het hieronder met anderen wilt delen.