In de aanloop naar de feestdagen groeit het risico op impulsaankopen en extravagante uitgaven. Vooral mode, schoenen en accessoires brengen ons in de verleiding. Plan-Point zet de drie beste tips op een rij om de feestdagen door te komen in stijl maar zónder partystress.
Alle biologische, fairtrade en gerecyclede kledingcollecties ten spijt, een groene en eerlijke garderobe is vooral gebaat bij een zogenoemde gematigde consumptie. Dat wil zeggen: minder nieuwe producten kopen, meer hergebruiken en langer doen met bestaande bezittingen.
Deskundigen zijn het er namelijk over eens dat de planeet niet gered kan worden door het verduurzamen van alle producten die we nu gewend zijn om te kopen. Om de milieubelasting en sociale problemen in de kledingindustrie tegen te gaan, is het noodzakelijk om minder grondstoffen te verbruiken en om meer aandacht besteden aan arbeidsomstandigheden in de textielsector. En dat betekent voor ons: geen wegwerpgedrag maar investment dressing.
Consuminderen klinkt in de decembermaand natuurlijk onheilspellender (en onaantrekkelijker!) dan ooit. Maar wie slim shopt, hoeft niet te vrezen voor een modemisser. De drie beste en meest praktische tips.
1. Doe meer met minder
De supermarkt of delicatessenwinkel is een no-go area als je honger hebt. En zo kan ook de mode(web)winkel beter vermeden worden als je bent opgestaan met het wanhopige gevoel: ik heb niets om aan te trekken. Troost je met de gedachte dat er altijd nog wel iets in je kledingkast hangt dat je nauwelijks of nooit gedragen hebt. Al die onontdekte schatten komen – al dan niet na op maat gemaakt of creatief geupcycled te zijn – in aanmerking als basis voor een nieuwe, feestelijke outfit.
Er lijkt trouwens geen gebrek aan dit soort trouvailles. De gemiddelde volwassene in Nederland heeft 70 kledingstukken in de kast hangen – ondergoed, accessoires en schoenen niet meegeteld.
Internationaal gezien is dat niet opmerkelijk: een op de vijf Britse vrouwen heeft meer dan 100 items in de kledingkast hangen, bleek in 2012 uit onderzoek van Marks & Spencer. Eerder onderzoek heeft laten zien dat een op de tien vrouwen niet meer dan 10 procent van de kledingkast draagt. En in het gemiddelde Britse huishouden is 30 procent van de garderobe het laatste jaar niet gedragen.
2. Stel feestelijke outfits slim samen
De gemiddelde vrouw besteedt in haar hele leven in totaal acht tot negen jaar aan shoppen en spendeert zowat 150.000 euro aan kleding. Dat berekende Lucy Shea van het Britse communicatiebureau Futerra. Zonde van de tijd en zonder van het geld, toch?
Bovendien hoef je voor een feestelijke outfit niet van top tot teen in het nieuw gestoken te worden. Pimp een jarenoude little black dress met nieuwe accessoires, leen een opvallende blouse om een kokerrok mee op te fleuren, of huur een oogverblindende it-bag (designertas). En websites zoals Marktplaats.nl en Designer-vintage.com maken de aankoop van een pre-loved must-have behoorlijk betaalbaar.
3. Schakel hulp in
Volgens de Nederlandse journaliste Marie-Claire van den Berg levert een gedragsverandering naar een groenere levensstijl niet meteen een positief gevoel op. ‘Milieuvriendelijk leven is net zo moeilijk als proberen structureel vijf kilo af te vallen’, schrijft ze in haar boek ‘Groen doen’.
Het goede nieuws is dat er volop hulp te vinden is voor iedereen die het aandurft om met een groene garderobe te starten. Hippe kledingruilfeesten maken het milieuvriendelijke en prijsbewuste swappen letterlijk een feest. Initiatieven zoals Duurzaam December bieden informatie en inspiratie over duurzame keuzes. En in navolging van Colin Beavan’s poging om een jaar lang klimaatneutraal te leven, worden wereldwijd regelmatig No Impact Weeks georganiseerd. Daarmee doe je ervaring op met verschillende kanten van een milieuvriendelijke lifestyle, inclusief consuminderen.
En wie in het nieuwe jaar wel een experiment aandurft, kan zich laten inspireren door het Six Items or Less Collective. Deelnemers aan deze uitdaging dragen een maand lang niet meer dan zes kledingstukken uit hun garderobe. Om op die manier aan den lijve te ervaren dat less is more.