Kledingaankopen vormen voor veel vrouwen een serieuze aanslag op de portemonnee. Winkels en webshops verleiden tot impulsaankopen. Een permanent sluimerend gevoel van ontevredenheid over de inhoud van de kledingkast maakt budgetbeheersing ook niet makkelijk. Slim shoppen kan uitkomst bieden. En let op: de duurzame bonus is helemaal gratis.
Onnodige impulsaankopen
Drieëneenhalf miljoen Nederlanders doen wel eens aankopen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Het gaat dan vaak om onnodige impulsaankopen, zoals aanbiedingen die er – op het eerste oog – aantrekkelijk uitzien. Dat bleek in december 2011 uit een onderzoek van het Nibud.
Dankzij winkels zoals H&M, Zara en Primark is het kledingaanbod groter en goedkoper dan ooit. En dat werkt onnodige impulsaankopen in de hand. Een shirt, rok of jeans neem je zo mee voor een paar euro.
Niets aan de hand? Toch zijn dit soort aankopen op de lange termijn zelden goed voor de portemonnee. De lage kwaliteit van fast fashion betekent dat kledingstukken snel worden afgedankt. En door de hoge trendfactor lopen dit soort outfits sowieso het risico om in no time achterin de kledingkast te belanden – samen met die harembroeken, felgele tops en plateauzolen van vorig seizoen.
Het kan ook anders. Met slow fashion geef je eerst wat meer geld uit, maar kan je uiteindelijk wel langer vooruit. Het optimaal benutten van de bestaande garderobe is ook een manier om geld te besparen. Lees hieronder hoe deze vormen van duurzame kledingconsumptie praktisch werken.
Slim shoppen
1. Investment pieces
Door te investeren in tijdloze kledingstukken van goede kwaliteit, vul je je kledingkast met blijvertjes. Modemerken die zijn gespecialiseerd in slow fashion, zoals i-did en Monique van Heist, geven dit principe nog net dat beetje extra. Zij werken fair trade, maken collecties die niet seizoensgebonden zijn, en denken na over multifunctionele kledingstukken.
Het Nederlandse label Studio Jux bedacht bijvoorbeeld een zijden jurk die je ook binnenstebuiten kunt dragen. Op die manier transformeer je een little black dress in een handomdraai tot een blauwe outfit en koop je dus eigenlijk twee jurken voor de prijs van één.
2. Less is more
Het klinkt oubollig en ongezellig, maar consuminderen is voor de gemiddelde portemonnee – en ook voor het milieu – het meest effectief. Aandachtspunten uit de wereld van de supermarkt, zijn ook hier relevant. Denk aan bekende handvatten zoals: maak voordat je gaat winkelen een lijstje van wat je écht nodig hebt; en maak een planning en begroting voor toekomstige uitgaven.
Heb je hulp nodig bij het beheersen van je koopimpulsen? Meld je aan bij de Free Fashion Challenge en overleef samen met honderden fashionista’s een jaar lang geen kleding kopen.
Wardrobe check
1. Minimale garderobe
De impuls om nieuwe kleding te kopen, komt niet alleen voort uit aantrekkelijke aanbiedingen en verleidelijke reclames. ‘Ik heb niets om aan te trekken!’, is ook nogal eens een reden om naar de bankpas of creditcard te grijpen. Om dat drama te voorkomen, is een opgeruimde kledingkast met een minimale hoeveelheid outfits een aanrader.
Volgens onderzoek van de Saxion Hogeschool in Enschede zouden we voldoende hebben aan een kledingkast met tien outfits. Niet voor niets starten stijladviseurs vaak met het uitmesten van overvolle kledingkasten. Door vervolgens de juiste kledingstukken in outfits te groeperen, wordt de garderobe overzichtelijk en aantrekkelijk. Dat scheelt bovendien tijd en stress, want het antwoord op de vraag ‘wat zal ik vandaag aandoen?’ wordt op die manier wel zo simpel.
2. Make do and mend
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Britse vrouwen opgeroepen om zo zuinig mogelijk om te gaan met de kleding van hun families. Inmiddels is make do and mend een heuse beweging, die zich verzet tegen een wegwerpmaatschappij waarin kledingstukken maar al te snel in de vuilnisbak belanden.
Geen zin of tijd om achter de naaimachine te kruipen? Kleermakers, naaiateliers bij GGZ-instellingen en Repair Cafés maken het zelfs voor iedereen met twee linkerhanden mogelijk om hun kleding te repareren of transformeren in nieuwe must-haves.
Fijn gevoel
Slim shoppen en de inhoud van de kledingkast koesteren vereenvoudigt ons kleedgedrag en vermindert overbodige consumptie. Dat is goed voor het banksaldo én het milieu. Door fast fashion en het vroegtijdig dumpen van afdankertjes te vermijden, wordt de groei van de afvalberg vertraagd. Wie kiest voor fair trade geproduceerde kleding, draagt ook nog eens bij aan een eerlijke, betere wereld.
Nog niet overtuigd? Denk dan eens aan het vooruitzicht van het fijne gevoel dat je – helemaal gratis! – krijgt als je duurzaam bezig bent. Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Tim Kasser blijkt dat mensen met een activistische levensstijl zich beter, vrijer, gelukkiger en tevredener voelen. En zeg nou zelf: zo’n gevoel is toch onbetaalbaar?