De kerstdagen komen er aan en menigeen is bezig met het plannen van het kerstmenu. Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer.

In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer. De eerstgenoemde is klein en bruingeel van kleur. De Brederode peer is dofgroen. Stoofperen hebben ten opzichte van handperen een duidelijk herkenbare, zoete smaak en zijn vooral bekend als bijgerecht: stoofpeertjes in rode wijnsaus.

GEZOND

Stoofperen zijn net als handperen gezond. Ze hebben een hoge voedingswaarde, bevatten veel vezels en in verhouding veel kalium. Dit heeft een positieve uitwerking op onder andere de vochthuishouding, de spier- en zenuwfuncties en de energiehuishouding. Extra kalium kan daarnaast de bloeddruk verlagen.

Alhoewel de meeste mensen stoofperen als bijgerecht serveren, zijn stoofperen volwaardige vervangers van één stuk fruit per dag. Ook is het een prima alternatief voor groenten.
Doordat de stoofperen zoet zijn, denken veel mensen dat de peren meer calorieën bevatten, dan bijvoorbeeld appels. Dit is echter een misverstand. Het suikergehalte van een (stoof)peer is even hoog als dat van een appel. Maar doordat een peer minder vruchtzuren bevat, lijkt de smaak zoeter.

VERKRIJGBAARHEID

Peren zijn het hele jaar te krijgen en worden volop in Nederland gekweekt. Bij het kopen van stoofperen is het belangrijk om op de stevigheid te letten. En koop geen peren met bruine vlekken. Peren, die bij de steel lichtjes meegeven zijn rijp. Maar het is ook mogelijk om peren in de koelkast nog wat verder te laten rijpen.

Peren koop je het best wanneer ze nog stevig zijn. Je kunt de peren altijd nog even verder laten rijpen op kamertemperatuur. De peren mogen geen bruine vlekken hebben.

BEWAREN

Handperen kunnen zowel in als buiten de koelkast bewaard worden. Rijpe peren kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Als ze echt rijp zijn, kun je ze dan nog een dag of 2 bewaren. Stoofperen zijn langer houdbaar. Als je stoofperen op een koele plaats legt, kun je ze nog enkele weken goed houden.

Wil je het rijpingsproces versnellen, dan kun je de peren in een ondoorzichtige, papieren zak bewaren op kamertemperatuur.

BEREIDING

Over het algemeen worden stoofperen ongeveer 3 uur zachtjes gekookt in water of rode wijn met een kaneelstokje en een stukje citroenschil. Eerst schil je de stoofperen en kook je ze in z’n geheel, of gehalveerd. Dit ligt een beetje aan de grootte. Veel mensen voegen rode wijn toe, omdat ze denken, dat hierdoor de mooie rode kleur van de peren ontstaat. Wat ze echter niet vaak niet weten, is dat de peren ook vanzelf rood worden, als je ze maar lang genoeg kookt. Ook dan verkleuren de stoofperen naar roze/rood. Dit wordt door een natuurlijk proces veroorzaakt. Stoofperen zijn dus prima alcoholvrij te bereiden!

Zoals al eerder gezegd, worden stoofperen hoofdzakelijk als bijgerecht gezien. Vooral in combinatie met wildgerechten zie je ze vaak. Maar je kunt ook prima stoofpeertjes serveren als nagerecht of bij een kaasplankje!

STOOFPEERTJES RECEPT VAN GEWICHTSCONSULENTEN NEDERLAND

Ingrediënten

1,25 kg stoofperen
3 dl water
3 eetlepels suiker
Stukje pijpkaneel of citroenschil

Bereiding

  • Schil de peren en breng ze aan de kook in water met suiker en kaneel of citroenschil.
  • Zet het pannetje op een laag pitje en laat ze nog ca. 2 uur staan, zodat ze mooi rood van kleur worden.
  • Daarna kun je de kaneel of citroenschil uit de pan verwijderen.

Eet smakelijk!

Foto door: Jennings Fisher

Lekker aan de slag met toffe peren, inclusief een kerstrecept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.