De pepernoten en chocoladeletters liggen al weken in de winkels. Het Sinterklaasjournaal is begonnen en de speelgoedbrochures vallen op de deurmat. Mijn Nibud-collega Marion Weijers schrijft: “Ik hou ervan: de chocolade, de spanning, de gezelligheid. Maar tegelijkertijd voel ik ook de ‘cadeaustress’ opkomen.” Drie dilemma’s zet ik hier op een rij.

1. HOEVEEL GELD BESTEED IK AAN CADEAUS?

Reclame, maar vooral ook je kinderen, kunnen je tot duurdere aankopen brengen dan je eigenlijk van plan was. Om toch grip op je uitgaven te houden, helpt het om van tevoren een budget vast te stellen. Een maximaal budget voor pakjesavond en voor in de schoen.

Jonge kinderen hebben vaak nog geen besef van prijzen. Een klein cadeautje in een grote doos kan hetzelfde effect hebben als een duur cadeau. Maar wat als ze ouder zijn en iets heel graag willen hebben dat je budget te boven gaat?

Ik vraag altijd om hun wensen op het verlanglijstje voor Sint op volgorde te zetten. Mijn kind dacht slim te zijn om zijn grootste wens (een PlayStation) op plaats 1, 2 én 3 te zetten! Nu is mijn richtbedrag voor pakjesavond 50 euro, dus daar zou ik het niet mee redden… Ik heb het toen opgelost door het cadeau voor het hele gezin te geven en het cadeaubudget te spekken door spullen via Markplaats te verkopen. November is een ideale maand om te verkopen maar ook om tweedehands spullen te kopen!

2. HOE VAAK MAG IK MIJN SCHOEN ZETTEN?

Het is slim om al vooraf te bepalen hoe vaak je kind de schoen mag zetten (afhankelijk van de leeftijd). Sinterklaas heeft het immers veel te druk en kan niet elke dag langskomen. Bij ons thuis was dat één keer per week in het weekend. Maar soms overlegde ik met andere ouders om de frequentie een beetje hetzelfde te houden.

Voor jonge kinderen is een klein schoenpresentje zoals een mandarijntje met wat pepernoten vaak al voldoende. Als mijn kind een keer een hele mooie tekening in de schoen had gedaan, kreeg hij een bedankbriefje van Sint terug. Zo leuk als ik er aan denk, om de voetstapjes op de trap te horen ’s morgens vroeg om te kijken of er iets in de schoen ligt.

Mijn zoon kreeg vorig jaar een decemberkalender in zijn schoen (kosten: €5). Die hing hij op de deur en elke dag werd er een hokje open gekrast, in de hoop op een prijs op 31 december. Zeker voor herhaling vatbaar.

3. ANDEREN KRIJGEN VEEL MEER OF DUURDERE CADEAUS

Vier je Sinterklaas met anderen, dan kun je van tevoren afspreken hoeveel cadeaus jullie geven. Maar je hebt geen invloed op wat andere kinderen krijgen. Een klasgenootje van mijn kind kreeg bijvoorbeeld een game in zijn schoen, terwijl die van mij dat als ‘groot’ cadeau op zijn verlanglijstje had staan. Voor kinderen kan dit heel oneerlijk voelen. Voor Sint zijn toch alle kinderen gelijk? Hoe leg je dit als ouder uit? Jij wilt immers niet dat je kind het gevoel heeft dat Sinterklaas minder van hem of haar houdt!

Ik heb toen gezegd dat er vast een goede reden is dat Sint dit nu al heeft gegeven en dat hij dit met de ouders heeft overlegd. Maar het blijft lastig, zeker voor ouders waar Sinterklaas helemaal niet langs kan komen. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes en organisaties die deze kinderen toch een mooi Sinterklaasfeest bezorgen.

aaa

Sinterklaascadeaus: 3 dilemma’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.